Eshop

Νομοθεσία & Κανόνες Έκπτωσης στα Eshop

Μοιραστείτε το!

Εφαρμόζετε εκπτώσεις στο e-shop σας; Δείτε τι ισχύει!

Γενικά

Στις 21 Απριλίου 2023 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κώδικας Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ιδίως σε προσφορές / εκπτώσεις / προωθητικές ενέργειες), ο οποίος αφορά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ο Κώδικας αυτός έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται με σαφήνεια και ακρίβεια για τις εκπτώσεις που προσφέρονται από τους εμπόρους.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας που αφορούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και τις κυρώσεις που επισύρουν οι παραβάσεις του.

Κανόνες για ηλεκτρονικά καταστήματα

Οι βασικοί κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας που αφορούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι οι εξής:

Ανάθεση προγενέστερης τιμής: Σε κάθε ανακοίνωση μειωμένης τιμής, πρέπει να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή, δηλαδή η χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την εφαρμογή έκπτωσης.

Διάρκεια προσφοράς: Μετά το πέρας των 30 ημερών από την ανακοίνωση μιας έκπτωσης/προσφοράς, εφόσον το προϊόν διατηρήσει την εκπτωτική τιμή, οποιαδήποτε αναφορά ή ανάδειξη έκπτωσης θα πρέπει να αφαιρεθεί. Εάν εφαρμοστεί νέα έκπτωση, εφόσον η προηγούμενη τιμή προσφοράς διήρκησε για τουλάχιστον 30 ημέρες, ως τιμή αναφοράς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τιμή της προηγούμενης προσφοράς και όχι η τιμή που είχε το προϊόν πριν την αρχική έκπτωση.

Αναφορά τιμής αναφοράς και τελικής τιμής σε κάθε προϊόν: Η τιμή αναφοράς μαζί με την τελική τιμή θα πρέπει να αναγράφονται σε κάθε προϊόν του e-shop, και όχι να γίνεται μόνο μια γενική αναφορά έκπτωσης σε μια κατηγορία προϊόντων.

Περιορισμός ποσοστού έκπτωσης σε γενικές αναφορές: Σε γενική αναφορά εκπτώσεων εύρους ποσοστού (πχ όλα τα παπούτσια έως -50%) θα πρέπει το πλήθος των προϊόντων που προσεγγίζουν το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης να το δικαιολογεί.
Επιπλέον πληροφορίες

Ανάθεση προγενέστερης τιμής

Η διάταξη αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται για το πραγματικό όφελος που αποκομίζουν από μια έκπτωση. Για τον λόγο αυτό, ο Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή, δηλαδή η χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την εφαρμογή έκπτωσης.

Η προγενέστερη τιμή μπορεί να αναγράφεται με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Με τη χρήση της διαγραμμένης τιμής, δίπλα στην οποία αναγράφεται η τελική τιμή.
  • Με τη χρήση της λέξης “αρχική τιμή” ή “τιμή καταλόγου”.
  • Με τη χρήση του ποσοστού έκπτωσης.
  • Διάρκεια προσφοράς

Η διάταξη αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται για το πραγματικό χρονικό διάστημα που ισχύει μια έκπτωση. Για τον λόγο αυτό, ο Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί να αφαιρείται οποιαδήποτε αναφορά ή ανάδειξη έκπτωσης μετά το πέρας των 30 ημερών από την ανακοίνωση της έκπτωσης.

Εάν εφαρμοστεί νέα έκπτωση σε ένα προϊόν που έχει ήδη μειωθεί, η προγενέστερη τιμή για τη δεύτερη έκπτωση θα πρέπει να είναι η τιμή που είχε το προϊόν μετά την πρώτη

Αναφορά τιμής αναφοράς και τελικής τιμής σε κάθε προϊόν

Η διάταξη αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται για το πραγματικό όφελος που αποκομίζουν από μια έκπτωση, σε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Για τον λόγο αυτό, ο Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί να αναγράφονται η τιμή αναφοράς και η τελική τιμή σε κάθε προϊόν του e-shop.

Η αναφορά της τιμής αναφοράς και της τελικής τιμής σε κάθε προϊόν είναι απαραίτητη για να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να κάνουν συνειδητές αγορές.

Περιορισμός ποσοστού έκπτωσης σε γενικές αναφορές

Η διάταξη αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται για την πραγματική έκπτωση που προσφέρεται σε μια κατηγορία προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, ο Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί, σε γενικές αναφορές εκπτώσεων εύρους ποσοστού (πχ όλα τα παπούτσια έως -50%), το πλήθος των προϊόντων που προσεγγίζουν το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης να το δικαιολογεί.

Η αναφορά ενός υψηλού ποσοστού έκπτωσης σε μια κατηγορία προϊόντων μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι όλα τα προϊόντα της κατηγορίας προσφέρονται με σημαντική έκπτωση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μόνο μερικά προϊόντα που προσφέρονται με σημαντική έκπτωση, ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας μπορεί να προσφέρονται με πολύ μικρότερη έκπτωση ή και καθόλου.

Παραδείγματα

Για να γίνει πιο κατανοητός ο Κώδικας Δεοντολογίας, ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Μία επιχείρηση ΔΕΝ πρέπει να ανεβάζει τις τιμές της λίγες μέρες ή ώρες πριν, με σκοπό να ανακοινώσει μεγαλύτερη έκπτωση σε σύγκριση με την ανεβασμένη τιμή του προϊόντος.

  • Μια επιχείρηση που προσφέρει έκπτωση 50% σε ένα προϊόν που έχει αρχική τιμή 100 ευρώ, θα πρέπει να αναγράφει τη τιμή αναφοράς ως εξής: “Αρχική τιμή: 100 ευρώ, Τελική τιμή: 50 ευρώ”.

 

  • Μια επιχείρηση που προσφέρει έκπτωση 50% σε όλα τα παπούτσια, θα πρέπει να αναγράφει τη τιμή αναφοράς μόνο για τα προϊόντα που προσφέρονται με την πραγματική έκπτωση 50%. Για παράδειγμα, εάν μόνο τα παπούτσια της μάρκας Nike προσφέρονται με έκπτωση 50%, η επιχείρηση θα πρέπει να αναγράψει τη τιμή αναφοράς για τα παπούτσια της μάρκας Nike ως εξής: “Αρχική τιμή: 100 ευρώ, Τελική τιμή: 50 ευρώ”.

 

  • Εάν η επιχείρηση προσφέρει έκπτωση 20% σε όλα τα παπούτσια, αλλά μόνο το 50% των παπουτσιών προσεγγίζει το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης, η επιχείρηση θα πρέπει να αναγράψει τη τιμή αναφοράς ως εξής: “Έως -20%. Τελική τιμή: 80 ευρώ”.

 

  • Η επιχείρηση θα πρέπει επίσης να αναγράφει τη διάρκεια της προσφοράς. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναγράψει: “Έως -20% για 30 ημέρες”.

 

  • Σε γενικές αναφορές εκπτώσεων εύρους ποσοστού, η επιχείρηση θα πρέπει να αναγράφει τη διάρκεια της προσφοράς, καθώς και το πλήθος των προϊόντων που προσεγγίζουν το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναγράψει: “Έως -50% σε όλα τα παπούτσια για 30 ημέρες. Περιλαμβάνει 100 προϊόντα”.

Ακολουθούν επίσημα παραδείγματα με φωτογραφίες γραφημάτων με σωστές και λάθος σημάνσεις:

Κυρώσεις

Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τιμωρούνται με πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Συμπέρασμα

Ο Κώδικας Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται με σαφήνεια και ακρίβεια για τις εκπτώσεις που προσφέρονται από τους εμπόρους. Η συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας είναι απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτών από την παραπλανητική διαφήμιση.

Περαιτέρω σκέψεις

Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών από την παραπλανητική διαφήμιση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να οριστεί ένας συγκεκριμένος τρόπος για την αναγραφή της τιμής αναφοράς όπως για παράδειγμα, το ιστορικό στην μεταβολή της τιμής (…κάτι που έχει εφαρμοστεί σε κάποια πολύ γνωστά eshop). Αυτό θα βοηθούσε τους καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα τις τιμές και να κάνουν πιο συνειδητές αγορές.

Συνολικά, ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός.


Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Digital Marketing - Πέτρος Λουκάς